Resum de la unitat:
Taules i gràfics


L'estadística s'encarrega de recollir, organitzar, representar, analitzar i interpretar conjunts de dades. Aquestes dades s'obtenen sovint d'individus. El conjunt d'individus objecte d'estudi s'anomena població. La mostra és una part de la població de la qual hem obtingut les dades. La característica de l'individu objecte d'estudi s'anomena variable estadística. La variable estadística pot ser qualitativa o quantitativa.

Sovint s'estudia la relació entre dues característiques. Aquesta relació pot ser relació estadística (per exemple: la relació entre l'alçada i el pes) o relaciófuncional (per exemple: la relació entre l'amplada i la llargada d'un terreny rectangular de 120m2). Coneixent l'alçada d'una persona no podem conèixer el seu pes, en canvi coneixent l'amplada del terreny sí que podem conèixer la llargada, i és única.

Les dades es poden representar en forma de taula o de gràfic. Les taules i els gràfics es poden llegir (escriure amb paraules el que hi ha representat) i interpretar (fer observacions i valoracions, ressaltar els aspectes més importants...).


Sovint, les dades representades són una aproximació del valor exacte: Per exemple la població d'un país.


El gràfic de barres consisteix en dibuixar una barra per a cada dada, l'alçada de la qual indica el valor corresponent a aquesta dada.

El gràfic de punts consisteix en la representació de la informació com a punts sobre uns eixos de coordenades. La primera coordenada del punt és la dada i la segona coordenada és el valor. Algunes vegades s'uneixen els punts per tal que ressalti més l'evolució (diagrames lineals). Quan el conjunt de punts dibuixat és gran i no té forma definida una s'anomena núvol de punts.

El gràfic de sectors consisteix en la representació de dades sobre un cercle. El cercle es divideix en sectors circulars, un per a cada dades que es vulguin representar. La grandària del sector circular depèn proporcionalment del valor que es vulgui representar.

A més a més d'aquests gràfics també hi ha d'altres: cartograma, pictograma, piràmide de població...

La freqüència absoluta d'una dada, és la quantitat de vegades que apareix. La freqüència relativa d'una dada és el nombre de vegades que apareix en relació al total expressat en forma de fracció o decimal. Si la multipliquem per 100, obtenim el percentatge.

Les mesures de centralització ens informen del valor al voltant del qual estan les dades. La mitjana aritmètica és el resultat de sumar tots els valors i dividir-los pel nombre total de dades. La moda és la dada que més es repeteix. La mediana és la dada que està al mig (un cop ordenades les dades).

El full de càlcul ens facilita fer el recompte de dades, la presentació en taules i gràfics, el càlcul de mesures de centralització... El full de càlcul de Google ens permet treballar col·laborativament.

L'estadística la trobem en tots els àmbits i ens ajuda a entendre millor el món des d'un punt de vista global (no particular i personal).

Darrera modificació: Tuesday, 28 May 2013, 16:16